dilluns, 26 d’abril del 2010

Corresponal des de casa els veïns

Fa un temps vaig conèixer el periodista Bru Rovira. En el seu currículum hi apareixen diversos mitjans de comunicació, amb els quals a treballat com a corresponsal o enviat especial a una gran quantitat de països, la majoria d’ells en conflictes. Bru Rovira entén el periodisme com en el seu moment ho va fer Kapuscinski: reporterisme intencional i d’acció. S’ha de relatar el que està passant des del lloc on està passant, precisament perquè d’una altra manera no es pot transmetre una realitat. Aquest matí, mentre llegia el diari Avui, m’ha sobtat que les noticies d’internacional –que només n’hi havien tres– no estiguessin firmades i, si ho estaven, no era des de la regió on succeïen els fets. Per exemple, a la segona pagina es parlaven de les eleccions d’Àustria i d’Hongria. En la primera, es signava amb redacció (que generalment vol dir que algun periodista ho ha escrit des de Barcelona servint-se de les agencies); i, en la segona, firmava el corresponsal de l’Avui a Varsòvia!

Arribats a aquest punt, si no li vols donar importància al que passa al mon, és necessari intentar maquillar-ho com ho ha fet l’Avui? Si un periodista cobreix l’actualitat d’Hongria des de Varsovia, té més credibilitat que si ho fa un dels seus companys d’ofici des de Barcelona? Disposa de més –o més bones– fonts des de Polònia, la qual no fa ni frontera amb el país on s’estan celebrant les eleccions?

I, per no ser cruels amb l’Avui, s’ha d’admetre que això també ho posen en pràctica d’altres diaris que gaudeixen d’una secció d’internacional aparentment molt més elaborada, com és el cas de La Vanguardia. Aquest diari compta amb un corresponsal al continent africà, Xavier Aldekoa, que, residint a Sudàfrica, escriu cròniques del conflicte a Somàlia, i tan panxo.

Potser si que és cert que aquesta mena de reporterisme de Kapuscinski i Rovira està mort, que no cal ser al lloc dels fets per relatar els esdeveniments, ja sigui per la crisi o perquè no interessa parlar de certs llocs als mitjans. Però, si ens arrisquem a parlar-ne, potser no seria necessària tanta hipocresia i tant voler quedar bé. Si Aldekoa escriu sobre les guerrilles del Congo, segurament ho farà mitjançant les agències. Llavors, perquè no ho escriu algú des de Barcelona i llestos?

(Ja sé que aquest dubte no és nou, però és la primera vegada que obro un bloc sobre això i en volia parlar).

1 comentari:

  1. Molt bé Pau, m'ha agradat el que has escrit. I també m'ha agradat que plantegessis el dubte que, tot i que tal com tu dius no és nou, és més que necessari reformular-lo per intentar almenys tenir-lo present en les nostres ments si el dia de demà ens volem dedicar a això que es diu periodisme (al cap i a la fi, em costa entendre el periodisme d'una forma diferent a la que planteja en Bru).
    Per cert, has conegut en Bru Rovira? Ha de ser d'allò més interessant parlar amb ell...
    Felicitats pel bloc!

    ResponElimina